Удължиха присъдата на руски бизнесмен - правел алкохол в килията си
Секция: ЛЮБОПИТНО
19 Юли 2017 19:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Удължиха присъдата на руски бизнесмен - правел алкохол в килията си

/КРОСС/ Присъдата на руския бизнесмен Виктор Бут, осъден в САЩ за трафик на оръжия, е била увеличена с над 40 дни. Причината е, че произвеждал алкохол в затворническата си килия, съобщи адвокатът му Алексей Тарасов в интервю за вестник "Известия".

Бут излежава 25-годишна присъда, след като преговарял за продажба на оръжия с хора, за които мислел, че са колумбийски бунтовници. Те обаче се оказали информатори на американската Служба за борба с наркотиците (ДЕА).

Руският бизнесмен е осъден за заговор за убийството на американски граждани, планирана доставка на ракети "земя-въздух" и подпомагане на терористична организация, каквато е според САЩ групировката Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК).

Адвокатът му обяснява, че става дума за популярно в САЩ питие, получавано от т. нар. чаена гъба. Употребявали го и надзиратели, и затворници. Бут също отглеждал в килията такова растение, за да си лекува стомаха, пише БТА.

Внезапно обаче "в килията нахлули инспектори с някакъв чудат уред" и обвинили руснака, че произвежда алкохол. "Дори да е имало алкохол там, става дума за стотни или даже хилядни части от промила", твърди юристът. Довереникът му обаче бил "лишен от някои привилегии, заслужени с добро поведение", а присъдата му - увеличена с над 40 дни.

По-рано се разбра, че срещу Бут е образувано дисциплинарно производство, защото по време на интервю за руски медии общувал с журналист от Русия, който не бил включен в разрешителния списък. Според "Известия" затворникът може да бъде наказан за това с "връщане в изолатора" или ново увеличаване на присъдата, по думите на адвоката му - с 54 дни.

Освен това може да му забранят за една година обажданията по телефона и покупките от затворническата лавка.