Ексхумират тялото на Салвадор Дали
Секция: Шоубизнес
20 Юли 2017 08:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ексхумират тялото на Салвадор Дали

/КРОСС/ В четвъртък ще бъде извършена ексхумацията на брилянтния художник сюрреалист Салвадор Дали съгласно съдебното решение, взето в полза на жена, твърдяща, че е негова дъщеря. За да се докаже истинността на твърденията се наложи тленните останки на Дали, който е погребан в родния си град Фигерас, да бъдат изровени и изследвани.

Това обаче няма да е лека задача, предвид факта, че гробът на художника се помещава в театър-музея "Салвадор Дали", създаден от него през 1983 година. Там тялото на артиста е зазидано в пода на една от стаите на сградата под каменна плоча, тежаща близо 1 тон. В допълнение, самото здание е вписано в регистъра на сградите с национално културно значение и за да се извършва ремонтната дейност по нея се изискват множество удостоверения от страната. Въпреки това обаче от кметството на Фигерас решиха да си затворят очите и да позволят ексхумацията на легендарния артист..

Самата жена, твърдяща, че е дъщеря на великия художник е 61-годишен "медиум" на име Пилар Абел Мартинес, работеща в Каталуния. Според нейните сведения майка й е имала връзка с Дали през 1955 година, докато е работила в Порт Лигат - малко рибарско селище, където той дълго време твори. Новината за произхода си тя е научила от баба си, която й е разказала, че всъщност е чужда дъщеря. По-късно и майка й е потвърдила историята.

Много хора обаче не вярват на тази теория, тъй като в момента Абел се намира в тежко финансово състояние. А ако ДНК-теста докаже, че има връзка между двамата, то Абел ще получи правото да вземе фамилията му, авторските му права, а с това и 25% от стойността на наследството му. По непотвърдени оценки, става дума за сума в размер на 300 млн. долара, уточнява БГНЕС.