Русия иска държави от Азия и Африка в Съвета за сигурност на ООН
Секция: Русия
20 Юли 2017 11:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия иска държави от Азия и Африка в Съвета за сигурност на ООН

/КРОСС/ Развиващите се страни от Азия и Африка трябва да са с приоритет при влизането в Съвета за сигурност на ООН. Това заяви руският заместник-постоянен представител в ООН Владимир Сафранков, цитиран от ТАСС.

"Вярваме, че развиващите се държави от Африка и Азия трябва да са с приоритет при гарантирането на места в Съвета за сигурност на ООН. Уверени сме, че тези държави имат достатъчно потенциал да допринесат в усилията за поддържането на международния мир и безопасност. И най-важното, те ще осигурят добре балансиран и добре обмислен характер на бъдещите резолюции в Съвета", каза той на среща на Общото събрание на ООН, посветена на въпроса за реформирането на Съвета за сигурност.

Според него въпросът за реформирането на Съвета за сигурност е един от най-важните в дневния ред на ООН. Но в същото време Сафранков подчерта, че има големи различия в позициите на държавите. Той смята, че решение на базата на консенсус е най-добрият вариант.

Тази работа трябва да бъде свършена в спокойна, прозрачна и всеобхватна атмосфера, без изкуствени ограничения във времето, смята той.