Водата в няколко населени места в Пернишко с бактерии
Секция: Здраве
20 Юли 2017 15:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Водата в няколко населени места в Пернишко с бактерии

/КРОСС/ Колиформи и ешерихия коли са открити във водата в няколко населени места в Пернишко, съобщават от местната РЗИ. Изследвани са както обществени чешми, така и чешми в частни дворове.

Отклонения от нормата има при шест обществените чешми. Най-високо съдържание на колиформи - 123 колонообразуващи единици на 100 мл вода, са установени в село Бобораци, а във водата на чешма в центъра на Ярджиловци са открити 107/ 100 мл ешерихия коли.

Бактерии във водата има още при обществени чешми в селата Ребро, Дълга лука, Байкалско, и чешма в село Вукан - на разклона за Стайчовци, както и в частни чешми в селата Садовик, Углярци и Ребро.

Освен колиформи и ешерихия коли, в пробите от чешма в частен дом в Углярци е установено и наличие на минимални количества клостридиум перфрингенс.

Връчени са предписания на ВиК и на кметовете на Радомир, Трън и на село Ярджиловци за провеждането на задължителни хигиенни и противоепидемични мерки.

В периода от 3 до 16 юли са извършени изследвания в 31 населени места. Взети са общо 35 проби. След изпълнение на предписанията в селата Друган и Милкьовци, където също имаше отклонения от нормата, питейната вода вече отговаря на изискванията на Наредбата за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.