Доналд Туск поиска спешна среща с президента на Полша
Секция: СВЯТ
20 Юли 2017 21:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доналд Туск поиска спешна среща с президента на Полша

/КРОСС/ Председателят на Европейския съвет Доналд Туск поиска спешна среща с президента на Полша Анджей Дуда заради приетите промени в системата на правосъдие в страната. В писмено изявление Туск, който е бивш полски министър-председател, изрази тревога за международната репутация на родината му.

Целта на срещата според Доналд Туск е да се избегне "неприятно развитие, което може да доведе до маргинализацията на Полша в ЕС. Подчиняването на съдиите на правителствен контрол от управляващата партия „Право и справедливост" съсипва и без това помраченото обществено мнение относно полската демокрация", заявява Туск, който беше основен политически опонент на сегашните управляващи, преди да заеме високия пост в Брюксел.

"Тези действия противоречат на европейските ценности, подлагат на риск репутацията на Полша и в политическия смисъл ни пренасят във времето и пространството назад и на изток", смята още председателят на Европейския съвет.

"Това е причината за вълната от критики към Полша, отправени от Европа и целия Запад", обяснява Туск, който припомня, че отдавна не се е говорело толкова негативно за родината му.

Вчера ЕК заплаши Варшава с активирането на чл.7 от Лисабонския договор заради погазването върховенството на закона. Той предвижда най-тежката санкция - лишаване от право на глас в ЕС, ако това решат останалите му 27 лидери, с които Туск разговаря всекидневно.

Нямаме много време и международната ситуация е наистина сериозна, предупреждава Доналд Туск и призовава полския президент Анджей Дуда, който има право на вето върху законите, да съдейства за намиране на приемлив компромис.