Паргов: Приходите от строителни разрешителни могат да се заделят във фонд "Градоустройство"
Секция: ПОЛИТИКА
21 Юли 2017 08:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Паргов: Приходите от строителни разрешителни могат да се заделят във фонд "Градоустройство"

/КРОСС/ Три зони в София ще бъдат определени за строеж на небостъргачи, това предвиждат предложени вече законодателни промени. Високите сгради ще могат да бъдат между 75 и 125 метра и местата, на които ще се разполагат ще бъдат съобразени с инфраструктурата, която би могла да поеме трафика към тези сгради. Предлагат се и промени за запазване на зелените зони, разширяват се "зелената" и "синята зона" за паркиране.

"С тази промяна се надяваме да решим и още един проблем, а той е свързан със зелените площи и пространства, коментира в сутрешния блок на БНТ Калоян Паргов, председател на БСП-София. Той уточни, че това, което се смята за зелена площ, невинаги е, тъй като през годините този терен не е усвоен, но в устройствения план присъства като терен за застрояване със съответните параметри.

"Част от приходите на общината идват от строителни разрешителни. До 2009-2010 имаше голям бум на строителството. След това имаше доста голям спад в следствие на финансово-икономическата криза. От 1,5-2 години се връщаме към този период и в следващите няколко години ще се наблюдава повишена активност. Търсенето на жилища в София също, което ще стимулира инвеститорите да усвояват нови и нови терени. София се увеличава с 30 хил. души всяка година. Строителните разрешителни като приход в общинския бюджет могат да бъдат заделяни, ако не всички, една част от тях в т.нар. фонд "Градоустройство", каза още Паргов.

Председателят на БСП-София коментира и темата за предложението за разширяване на "зелената зона" в София. "Имаше намерение да се изгради цяла поредица от паркинги в периферната зона, а сега се прави друго. Явно сме се отказали от предишното решение", заяви Паргов, отбелязвайки, че групата на левицата в Столичния общински съвет е гласувала "против".