Мустаците на Салвадор Дали са непокътнати
Секция: ЛЮБОПИТНО
21 Юли 2017 17:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мустаците на Салвадор Дали са непокътнати

/КРОСС/ Тленните останки на испанския художник сюрреалист Салвадор Дали, ексхумирани по нареждане на съд в Мадрид, са много добре запазени, благодарения на балсамиране. Прочутите му мустаци пък са съхранили формата си. Това съобщи генералният директор на фонда „Гала-Салвадор Дали" Луис Пенюелас, цитиран от БГНЕС.

В нощта срещу петък в театъра-музей на Дали в каталунския град Фигерас беше извършена ексхумация на тялото на починалия преди 28 години артист.

В края на юни съд одобри искането на родената през 1959 г. гадателка Пилар Абел Мартинес, която твърди, че е дъщеря на художника.

Магистратите решиха, че единственият начин да се установи евентуално наличие на роднинска връзка е ДНК-анализ. Той ще бъде извършен в мадридския Институт по токсикология, а резултатите ще са готови в началото на септември.

За да бъде извършена ексхумацията, беше вдигната масивната половинтонна плоча на пода в музея, под която е погребан Дали.

На процедурата присъстваха няколко съдебни медици, директорът на музея, кметът на Фигерас, представители на културния отдел в кметството, адвокатът на фонда и служители на реда. Ексхумацията завърши в 0.40 ч. след полунощ.

За ДНК-анализа са в зети проби от две големи кости, от косата и ноктите на Дали. След медицинското изследване те ще бъдат върнати в ковчега.