Йълдъръм: В Германия не е по-сигурно, отколкото при нас
Секция: СВЯТ
21 Юли 2017 16:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Йълдъръм: В Германия не е по-сигурно, отколкото при нас

/КРОСС/ Турският премиер Бинали Йълдъръм отхвърли критики на германските власти, които според него целят да предизвикат колебания сред инвеститорите, като добави, че Турция е толкова сигурна, колкото и Германия, предаде „Ройтерс".

Коментарите на Йълдъръм пред журналисти след петъчната молитва идват, след като Берлин предупреди гражданите си, че пътуването и работата в Турция носят рискове за сигурността.

Турският премиер каза, че Турция иска Германия да вземе мерки срещу бойците от забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) и мрежата на живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, когото турското правителство обвинява за осуетения опит за преврат преди година.

В същото време Берлин протестира заради отрязания достъп до базата „Инджирлик" и заради задържането на голям брой германски граждани за предполагаеми връзки с Гюлен. От бундесрепубликата намекнаха, че потокът на туристи и инвестиции в южната ни съседка може да секне.

Същевременно „Ройтерс" съобщи, че Анкара е представила на германските власти списък с над 680 компании, заподозрени, че подкрепят тероризма.

Агенцията се позовава на източник от службите за сигурност.

Бройката е близо 10 пъти по-голяма от първоначално съобщената от германски медии.