Плажовете в Бяла са с високо микробиологично замърсяване
Секция: Туризъм
21 Юли 2017 16:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Плажовете в Бяла са с високо микробиологично замърсяване

/КРОСС/ Тази година плажовете в Бяла са с високо микробиологично замърсяване. Това каза д-р Дочка Михайлова, директор на Регионалната здравна инспекция - Варна по време на среща на Областния координационен център по туризъм във Варна с участието на вицепремиера Валери Симеонов, предаде Радио „Фокус" - Варна. Тази тенденция се наблюдава и на трите плажа в Бяла.

„Не се налага затваряне на плажовете. Досега те бяха чисти, но вече не е така", подчерта д-р Михайлова. Подготвено е писмо до кмета на Община Бяла, защото ако темповете на замърсяване се запазят, е възможно да се стигне и до затваряне на плажове. До този момент източникът на замърсяването не е установен.

РЗИ съвместно с Министерството на туризма е извършила текуща проверка на всички плажове и готовността им за посрещане на туристи, като компетенциите на здравната инспекция са по отношение на пунктовете - лекарски, долекарски, санитарен транспорт. Здравната инспекция контролира и чистотата на морската вода в зоните за къпане, като има правомощията да затвори съответния плаж, ако той не отговаря на изискванията.

Д-р Михайлова отбеляза, че тази година всички периодични изследвания на Офицерски плаж са нормални. „По-високи са стойностите на микробиологичните замърсители, но са в границите на нормата и не се изискват мерки за затваряне на плажа, както беше миналата година", каза д-р Михайлова. На Офицерския плаж тази година е установено ново заведение, за което са информирани компетентните органи. След извършени проверки е установено, че заведението отговаря на всички санитарни изисквания и не замърсява плажа.

Според д-р Михайлова, замърсяването тази година се придвижва от Офицерския плаж към Южния и Аспаруховия плаж. Според последните резултати Офицерският плаж е с по-ниски показатели на микробиологични замърсители, отколкото плажовете в Бяла.