Легендарният шарен "Ролс-Ройс" на Джон Ленън се връща за кратко в Англия
Секция: Автомобили
22 Юли 2017 10:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Легендарният шарен "Ролс-Ройс" на Джон Ленън се връща за кратко в Англия

/КРОСС/ Rolls-Royce организира в Лондон изложбата „Осем велики Phantom-а" и като част от нея ще е завръщането на „психеделичния" Phantom V на Джон Ленън. От 1970 г. колата е в Америка, а освен това появата й в британската столица ще съвпадне и с 50-годишния юбилей от излизането на албума „Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club" на The Beatles.

Ленън купува тритонната лимузина с дължина почти 6 метра през 1965 г., като колата излиза от фабриката на Rolls Royce в черен цвят. Но звездата от The Beatles веднага започва да поръчва доработки: сгъваемо легло, хладилник, телефон, тонирани стъкла и т.н. Самият Ленън не е имал шофьорска книжка и редовно е ползвал шофьори под наем или приятели, за да го возят, въпреки че е притежавал доста коли.

С този Phantom V, все още в заводския му черен цвят, The Beatles в пълен състав се появяват на премиерата на филма „Help!" през 1965 г., а

4 години по-късно Ленън използва същия Phantom V, но вече пребоядисан в цветовете, с които е известен в цял свят, за да се разходи отново до Бъкингамския дворец, за да върне своя орден в знак на протест срещу войната във Виетнам. Пребоядисването на лимузината се случва през 1967 г., като идеята е на Ринго Стар.

Ленън поръчва промяната на групата холандски художници The Fool, а идеята е колата да бъде оцветена „в духа на циганските катуни". А и тези цветове съответстват на костюма на Ленън, с който той се появява на обложката на албума „Sgt. Pepper's". няколко месеца по-късно използват същата лимузина, за да стигнат до Бъкингамския дворец, за да получат връчените им от кралицата ордени на Британската империя.

През 1970 г. Ленън и Йоко Оно се местят в САЩ и колата заминава с тях. Там легендарният музикант почти не ползва лимузината, но често я преотстъпва на свои колеги: The Rolling Stones, Moody Blues и Боб Дилън. През 1977 г. Ленън се разделя с този Phantom V, който е конфискуван заради данъчни задължения - с него Джон погасява дълг в размер на 250 000 долара.

Автомобилът минава през няколко музея и накрая стига до Канадския кралски музей на Британска Колумбия. Престоят на автомобила в Лондон няма да е дълъг - от 29 юли до 2 август, като колата може да се види в галерията на аукционната къща Bonhams на „Ню Бонд Стрийт".