Турските власти пак арестуваха вече освободени правозащитници
Секция: СВЯТ
22 Юли 2017 16:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турските власти пак арестуваха вече освободени правозащитници

/КРОСС/ Турски съд издаде нови заповеди за арест на четирима активисти правозащитници, които по-рано тази седмица бяха освободени. В петък съдът е приел жалбата, внесена от прокуратурата в Истанбул срещу освобождаването на активистите, предаде БНР.

Четиримата активисти бяха пуснати от ареста във вторник, но им бяха отнети паспортите и им беше наредено да се явяват редовно в полицията.

Те са част от група от 10 души, задържана по-рано този месец в Истанбул.

Другите шестима останаха в ареста по обвинения за подпомагане на терористична организация.

Сред задържаните са и ръководителят на Амнести интернешънъл за Турция Идил Есер и германският правозащитник Петер Щойтнер. Германия призова Турция незабавно да освободи Щойтнер.

Европейският комисар по разширяването Йоханес Хан коментира, че Турция все повече се отдалечава от европейските ценности и задържането на правозащитници и обвинението им в подкрепа на терористични организации потвърждава деструктивната политика на Турция.

Междувременно, по-малко от 48 часа, след като Берлин обяви промяна във външнополитическия си курс спрямо Турция, германският министър на външните работи Зигмар Габриел се опита да успокои турските граждани, живеещи в Германия, с отворено писмо, публикувано на немски и турски език в таблоида „Билд". В него той определя като „голямо богатство" приятелството между германците и трите милиона турци, живеещи в страната. Той обаче уточнява, че германското правителство не може да бездейства, когато германски граждани биват арестувани.