Стана ясно защо е вредно да се смесват протеини и въглехидрати
Секция: Наука
23 Юли 2017 08:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стана ясно защо е вредно да се смесват протеини и въглехидрати

/КРОСС/ Американски учени определиха причината, поради която едновременният прием на протеини и въглехидрати, например захар, има негативно въздействие върху енергийния баланс в организма, променя хранителните пристрастия и води до натрупване на мазнини, съобщи "Лента", цитирана от БТВ.

Смесването на протеини с въглехидрати намалява изгарянето на мазнините. При това колкото по-голям е приемът на протеини и захари, толкова по-малко количество липиди се преработват.

До подобни заключения учените стигнали, докато наблюдавали здравословното състояние на 13 жени и 14 мъже. Те били на средна възраст 23 години и в добро здраве.

Експериментът включвал два етапа, всеки от които с продължителност 24 часа. В рамките на първия етап участниците получили на закуска и обяд две порции с 15-процентно съдържание на протеини.

По време на втория етап съдържанието на протеините в дажбите било удвоено. Всички блюда съдържали едни и същи продукти, които включвали 17 грама мазнини. С някои ястия участниците консумирали напитки с добавена захар.

Специалистите установили, че около една трета от получените с подсладените напитки калории не се изразходват от организма, а това води до забавено усвояване на мазнините и в резултат до по-малко обща енергия, която е необходима за метаболизма. Резултатите от изследването са публикувани в BMC Nutrition.