Националният етнографски музей открива образователен център за деца
Секция: КУЛТУРА
23 Юли 2017 12:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Националният етнографски музей открива образователен център за деца

/КРОСС/ Националният етнографски музей ще създаде образователен център, като част от дарителската кампания "Опознай традициите, за да обикнеш народа си!", съобщава БНТ. Целта на проекта е да подпомогне децата в обучението им по история, география и човек и общество. За ремонт, оборудване и обзавеждане на центъра обаче са необходими 78 000 лева.

"Самодива", "Кукер" и "Малък змей". Това не са герои от народните приказки, а зали от образователния център. Три бивши фондохранилища ще се превърнат в модерно и приветливо място.

Това е една от стаите на бъдещия образователен център тук в Националния етнографски музей. Тя ще се казва "Малък змей" и ще обучава и забавлява най-малките посетители.

Вероятно най-интересно ще бъде измислянето на народна приказка от самите деца, които ще влизат и в ролята на героите. А техните родители ще опознават занаятите на грънчари, месари и тъкачи, ще изработват накити, ще плетат дантели и ще приготвят обредни хлябове.

„Това е една възможност музеят да се обживи, да не е само да влезеш, да разгледаш една статична експозиция, а напротив, ти да си участник и да създадеш с ръцете си нещо от глина, някое ястие, децата да развихрят въображението си, да участват активно при една игра, и едно неформално образование", коментира арх. Ирина Аргирова.

Образователният център ще заема 80 кв. метра от площта на музея. В топло време ще се разрасне и на открито. Очаква се той да заработи до края на годината.