Орязват ръководствата на болниците в цялата страна
Секция: Здраве
23 Юли 2017 14:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Орязват ръководствата на болниците в цялата страна

/КРОСС/ Рокади в болниците в цялата страна е започнало здравното министерство. Със заповед на здравния министър проф. Николай Петров от четвъртък е съкратен директорският борд на най-голямата спешна болница у нас „Пирогов", съобщава "24 часа", като се позовава на свои източници от Министерството на здравеопазването (МЗ).

Директорът ѝ проф. Асен Балтов запазва поста си към момента, а бордът ще остане само с трима души - директорът, представител на МЗ и доц. Христо Шивачев, който е детски хирург в болницата.

Подобна рокада вече е направена и в Александровска болница, но предстои това да се случи в още десетки лечебни заведения в цялата страна, уточниха от здравното министерство. Идеята на проф. Петров е навсякъде бордът на директорите да се състои от трима човека, а не от пет, каквато промяна въведе служебният здравен министър д-р Илко Семерджиев.

С намаляване на началниците се цели единствено да се понижат харчовете. Излишни пари се дават за още двама души в борда, обясняват от МЗ пред изданието.

Рокадите не са част от предстоящи проверки, които здравното министерство ще прави по отношение на финансовото състояние и начина на ръководене на болниците. В началото на юли, на заседание на парламентарната здравна комисия, проф. Петров разкри, че според доклад на ведомството само три болници в страната са на печалба. Тогава здравният министър обяви, че вероятно ще има персонални промени в ръководствата на болниците, без да уточни кои.

На същото заседание проф. Петров заяви и че здравното министерство подготвя обща сратегия за развитие на болничната помощ, която да включва правила за формиране на работната заплата, стопански разходи, както и такива за медицински изделия и лекарства. Рокадите, които се извършват в момента са именно част от тази стратегия.