Чобанов: Ако БНБ си бе свършила работата, КТБ щеше да е фалирала до 2012-а
Секция: ИКОНОМИКА
23 Юли 2017 15:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Чобанов: Ако БНБ си бе свършила работата, КТБ щеше да е фалирала до 2012-а

/КРОСС/ Бившият финансов министър Петър Чобанов обяви, че изясняването на реалното състояние на КТБ е започнало по време на мандата на правителството, в което той бе министър и отхвърли тезата, че вина за фалита на банката трябва да се търси в кабинета „Орешарски".

„Компетентните органи започнаха да действат точно по време на нашето правителство. Дотогава банката се раздуваше - утрои и учетвори баланса си", обяви Чобанов пред БНР.

Той смята, че, ако банката е продължила още известно време да функционира според утвърдения порочен модел, щетите биха били невъобразими и посочи: „Дефакто през 2011-2012-а, ако Банков надзор си беше вършил работата, банката трябваше да бъде обявена в несъстоятелност.

Банката по начина, по който функционира, не трябва да продължава да функционира, тъй като щеше да генерира още по-големи загуби за обществото. И ако "Банков надзор" си беше свършил работата, недостигът на капитала щеше да бъде установен още в края на 2011-та и 2012 година - тоест нямаше да се стигне до тези загуби и върху това трябва да се концентрираме.

Финансистът още веднъж подчерта, че схемата, по който е функционирала КТБ е много опасна и е станало ясно, че има способността да се разраства.

„Моделът, по който действа (банката) експлозивно започва да привлича депозити на граждани и от там идва най-голямата загуба за обществото, тъй като точно тези депозити по-късно не могат да бъдат възстановени от самите активи, които остават на банката и се възстановяват от Фонда за гарантиране на влоговете.

Бившият финансов министър в кабинета "Орешарски" допусна, че и други политици, освен Николай бареков, са били финансирани от Цветан Василев.