Горда шампионка от Беларус напусна почетната стълбичка, след като сгрешиха химна на родината ѝ (видео)
Секция: СПОРТ
23 Юли 2017 16:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Горда шампионка от Беларус напусна почетната стълбичка, след като сгрешиха химна на родината ѝ (видео)

/КРОСС/ Млада шампионка от Беларус демонстрира страхотно самочувствие и патриотично чувство и напусна почетната стълбичка, на която ѝ бе връчен златния медал.

Името ѝ е Виолета Скворцова и в петък спечели титлата в тройния скок на европейското първенство по лека атлетика, което се провежда в италианския град Гросето.

По време на церемонията по връчването на медалите, на която призьорите бяха наградени от шефа на родната федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов, организаторите допуснаха чутовен гаф.

Виолета получи златния си медал и в момента, в който видя как се издига флага на родината си и трябваше да чуе националния химн, бе неприятно изненадана. Тя чу съвсем друга мелодия, която очевидно не бе химна на Беларус, а по-късно стана ясно, че е на Босна и Херцеговина.

При създалата се ситуация Скворцова слезе от почетната стълбичка, повъртя се на терена, след което си тръгна. Организаторите се опитаха да я върнат, последваха заплахи дори, че ще я дисквалифицират и ще ѝ отнемат титлата, но въпреки това 19-годишната атлетка бе непреклонна.

По-късно, след като разбраха гафа си организаторите не само оттеглиха предупрежденията за наказание, а дори се извиниха.

„Усещането за патриотизъм ми помогна много за победата. Бях много доволна, че този път ще звучи химна на Беларус" - разказва след случката Скворцова.

„Първоначално не разбрах какво става. В първата секунда си помислих, че това е друга версия. След това разбрах и бях много разочарована. Изчаках знамето да се издигне догоре и слязох от стълбичката.

Разбирам, че нарушаването на процедурата по церемонията може да ми донесе санкции, но ми беше много неприятно, че това не е химнът на моята страна. В крайна сметка ние прекарваме влагаме толкова много усилия точно за този момент. Това бе много важно за мен.

Аз съм патриот. Родена съм в Беларус, която е много красива страна. Любовта ми към родината не може да се изрази с думи. Винаги ми липсва, когато съм по състезания в чужбина", коментира 19-годишната шампионка.

video: https://www.youtube.com/watch?v=zYsz7ZXeJes