Проф. Чуков: Палестино-израелските преговори отново са в нулева точка
Секция: Интервюта
24 Юли 2017 09:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Чуков: Палестино-израелските преговори отново са в нулева точка

/КРОСС/ Събитията от последните дни доведоха палестино-израелските преговори отново до нулева точка. Това коментира в сутрешния блок на Радио "Фокус" арабистът проф. Владимир Чуков по повод ескалацията на напрежение в Ерусалим. По думите му случващото се в момента образува дълбока разделителна линия между Израел и Йордания, като то се приема и за поредната трета интифада.

„Ако трябва да направим едно обобщение, става въпрос за борба за контрол върху суверенитета, върху тези култови места, които са свещени за трите религии - християните, мюсюлманите и юдеите. Очевидно старият диспут между Израел и Йордания отново бива поставен на дневен ред в контекста на това, което става в южна Сирия. Спомняме си, че първите две интифади бяха наистина опустошителни, като там загинаха десетки, а и може би стотици хора, но се надявам, че след намесата на Съвета за сигурност на ООН, който ще бъде свикан днес по искането на Франция, Швеция и Египет, ще се намерят необходимите инструменти за деескалация на напрежението в тази много чувствителна за трите религии точка", коментира проф. Чуков.

Той добави, че през годините е имало множество опити за разрешаване на многопластовия конфликт от страна на редица държави и организации, но такова трудно ще бъде постигнато, тъй като конфликтът е не само религиозен, но и етнически, икономически и дори социален. Арабистът каза още, че САЩ през последните години се явяват посредник между палестинци и израелци, но Ерусалим е град, в който непрекъснато се сблъскват различни интереси, като отношенията Израел-Йордания отново са на дневен ред.