Проф. Кантарджиев: Затихва най-голямото огнище на морбили
Секция: Здраве
24 Юли 2017 10:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Кантарджиев: Затихва най-голямото огнище на морбили

/КРОСС/ "Най-голямото огнище на морбили в страната вече затихва. В Столипиново през последната седмица няма регистрирани нови случай". Това съобщи по БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. По думите му от морбили са били заразени над 160 души от Пловдив, Пазарджик и Монтана.

Според професор Тодор Кантарджиев в разгара на лятото по морските ни курорти регистрираните случаи на вирусни инфекции са по-малко от тези в София.

"Лошото е, че ентеровирусите на 200-330 болни, при един могат да причинят възпаление на нервната система. Именно затова казваме - лятно време много добра хигиена. Миене на ръцете преди хранене задължително, след ползване на тоалетна, хигиенични тоалетни, антибактериални кърпички на основата на хлорхексидина, а не на основата на спирта, е по-хубаво да се ползват лятото и да се ползват от майките, когато децата са на плажа. На плажа, на всеки нещо му се дояжда - предлагат се сладоледи, предлагат се сандвичи, но винаги трябва да се яде с мити ръце", обяснява проф. Кантарджиев.