Боян Петров изкачи девети осемхилядник
Секция: СПОРТ
24 Юли 2017 12:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Боян Петров изкачи девети осемхилядник

/КРОСС/ Боян Петров изкачисвоя девети осемхилядник - връх Гашербрум II (8035 м) в планината Каракорум.

Изкачването по информация на самия алпинист е станало на 22 юли, събота. В момента той се намира в базовия лагер, където след възстановяване на силите си, ще започне да слиза надолу, съобщава „Дневник".

Между 8 и 12 юли Петров също направи опит да изкачи върха, но заради влошаване на времето се наложи да слезе отново надолу. При тази експедиция алпинистът беше в компанията на Слави Несторов, който няма в актива си досега осемхилядник. Заради бизнес ангажименти обаче Несторов се наложи да изостави плановете си за качване на върха.

Това бе и общо втората експедиция на Петров на Гашербрум II, след като през 2009 г. се наложи да се върне от точка на 40 м под върха.

С настоящото си изкачване Боян Петров вече е изкачил 9 от 14-те върха над 8000 метра в света.

Той стъпи на Гашербурм II само 11 месеца, след като заедно с еколога Андрей Ковачев пострада тежко в Кресненското дефиле, където двамата бяха пометени от румънски шофьор докато преброяваха животните в района. Недостатъчното възстановяване от катастрофата и последвалата кома бе и причината Петров да промени първоначалните си планове за изкачване на Еверест тази година.