Пекин предупреждава: Да разтърсиш планина е лесно, но да разтърсиш китайската армия е трудно
Секция: СВЯТ
24 Юли 2017 13:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пекин предупреждава: Да разтърсиш планина е лесно, но да разтърсиш китайската армия е трудно

/КРОСС/ Китайското министерство на отбраната предупреди Индия да не си прави илюзии относно способността на китайските военни да защитават територията си, предаде "Ройтерс". Повод за изявлението е пограничен спор на плато в Хималаите.

Според Китай през юни индийски граничари са преминали в китайския район Донгланг и са попречили на работата по транспортна артерия. След това възникнал спор между войници на двете страни в близост до долина под контрола на Китай, която разделя Индия от съюзника ѝ Бутан.

Говорителят на китайските военни У Цян заяви:

"Настоятелно призоваваме Индия веднага да оттегли отбранителния си персонал от презграничния район. Това е нашето предварително условие и основа за решаване на настоящата ситуация. Мирът и стабилността на целия регион зависят от мира и стабилността на границата и е в интерес на народите и на двете страни. Искам да припомня на Индия да не оставя нещата на късмета и на илюзиите. 90-годишната история на китайската армия показва, че способността ѝ да защитава територията на Китай продължава да нараства и смелостта ѝ е непоклатима. Да разтърсиш планина е лесно, но да разтърсиш китайската армия е трудно".

Ню Делхи изпрати войници през границата миналия месец, след като китайски военни започнаха работа по удължаване на китайски път към индийската граница. Индия призова и двете страни да изтеглят силите си и да преговарят.

Границата между двете държави е с дължина от 3500 км. Големи части от нея биват оспорвани.