Без промяна в общата устойчивост на НПО в България
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Юли 2017 16:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Без промяна в общата устойчивост на НПО в България

/КРОСС/ Няма промяна в общата устойчивост на Неправителствените организации у нас през 2016 г. , съобщи директорът на Българския център за нестопанско право Любен Панов пред БНР.

Най-лошо е класирането ни спрямо останалите страни в категорията Организационен капацитет на неправителствения сектор.

Най-добрият резултат на България е правната среда, а най-слабият - финансовата устойчивост, показва индексът за устойчивост на неправителственият сектор.

„Страната ни е на 7-о място в общата класация от 24 държави, заедно с Украйна и Хърватия. Тя се е придвижила напред - от 9-а позиция, заради влошените показатели на други страни", коментира Любен Панов.

„Ние сме най-бедната страна в ЕС. Според изследвания езикът на омразата се засилва все повече и повече. Негативните кампании срещу неправителствени организации зачестяват. Освен това има и преднамерена кампания в различни медии твърденията, че неправителствените организации защитават чужди интереси.
Броят на доброволците у нас остава един от най-ниските спрямо страните от ЕС. Индивидуалното дарителство към неправителствените организации все още е на доста ниско ниво", каза още Панов.

В България са регистрирани повече от 47 хиляди неправителствени организации, в които са заети 27 хиляди души.