Захариева: Искаме да има обозрима дата за присъединяване на Сърбия към ЕС
Секция: ПОЛИТИКА
24 Юли 2017 20:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Захариева: Искаме да има обозрима дата за присъединяване на Сърбия към ЕС

/КРОСС/ Основните акценти от разговора ни с президента Александър Вучич са европейската перспектива за Сърбия и нашето желание наистина да бъдем полезни и да използваме редкия шанс, който има година и половина, започвайки от нашето председателство, продължавайки през Австрия, след което и с Румъния и наистина да помогнем на страните от Западните Балкани за ясна перспектива за присъединяване. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след срещата ѝ със сръбския президент Александър Вучич, предаде „Фокус".

Днес (24 юли) тя пристигна в Белград, именно, за да се срещне с Вучич.

„Разбира се, те осъзнават, че няма как да се случи след една или две години, но сигналът и нашето желание е да има някаква обозрима дата или година за в бъдеще, така че да не се демотивират преди всичко хората в Сърбия и младите да останат тук.

Целта на моето посещение е наистина с другите балкански страни заедно, така както ние казваме: „Помогнете ни, за да ви помогнем", коментира Захариева и уточни, че това е изключително важно.

„Нашето съобщение към тях беше: „Ускорете реформите". Особено важни са реформите по отношение на съдебната система, на върховенството на правото, на човешките права. Ние можем да бъдем полезни и с експерти, които можем да изпратим тук или с техни експерти", допълни тя.

Според нея това са изключително важни глави и напредъкът по тях трябва да бъде осезаем и видим, за да може и българските европейски партньори да повярват в искреното желание за европейска перспектива, колкото е възможно по-скоро за Сърбия.