Американска компания ще вгражда чипове в служителите си
Секция: Технологии
24 Юли 2017 20:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Американска компания ще вгражда чипове в служителите си

/КРОСС/ Американска компания от щата Уисконсин направи реалност сценариите от бъдещето, когато хората ще живеят с имплантирани микрочипове, за да бъдат по-функционални. Three Square Market започна да вгражда чипове в своите служители с цел да направи плащанията по-бързи и да добави редица други възможности, съобщава Technews.

Шефът на компанията Тод Уестби поясни в интервю за KSTP, че микрочиповете могат да заменят телефонните платежни системи и кредитните карти.

„Това е следващото нещо, което ще се случи неизбежно, и ние искаме да бъдем част от него", казва Тод Уестби.

Компанията разработва софтуер за търговски центрове с компютърни терминали, които обикновено се намират в офис комплексите.

Хората с вграден чип в ръката могат по-лесно да упълномощават плащанията за избраните продукти, като просто подадат ръката си за сканиране, подобно на плащането с телефон. Имплантирането на чипа с размер на зрънце ориз между палеца и показалеца става само за няколко минути

В допълнение към по-бързите плащания, имплантирането на микрочип в ръката има и редица други предимства, като например бързо логване в компютрите и предоставяне на достъп до сградата, като на всеки чип може да бъде присвоено специфично ниво на достъп.

Микрочипът струва само 300 долара и очевидно повечето от служителите са склонни да го имплантират в себе си, въпреки очевидните рискове, които включват GPS мониторинг. Данните са сигурни и криптирани, посочват от компанията.

Тод Уестби уверява, че технологията няма да се ползва за следене на служителите, макар че не е ясно дали самите чипове позволяват подобна функция. Ако все пак такава функция е налична, би било много лесно да се проследява всяка стъпка на служителя с помощта на чипа.

Засега нито един служител на Three Square Market не е задължен да си сложи чип-имплант. Новата придобивка ще получат още тази седмица 50-на служители на компанията, които доброволно са пожелали това.