15 екипажа се включват в Еко-Рали България
Секция: Автомобили
25 Юли 2017 13:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
15 екипажа се включват в Еко-Рали България

От 28 до 30 юли в България ще се проведе петото издание на еко-надпреварата Еко-Рали България, което тази година е кръг от шампионата за електрически автомобили на Международната автомобилна федерация (FIA), съобщава Auto-press.

По време на провела се днес пресконференция стана ясно, че заявка за състезанието са подали 15 екипажа с електрически автомобили, които ще имат възможност да се борят за победата в международното класиране на FIA.

/КРОСС/ В Еко-Рали България 2017, официалния старт на което ще бъде даден на 28 юли от 19 часа на площад Александър Батенберг в София, ще участват електромобили на BMW, Hyundai, Renault, Opel, Nissan, Tesla и Kia, като ще има и участие от чуждестранни екипажи.

Генералната новост за Еко Рали България 2017 е, че по новите изисквания на FIA в класирането за Световната купа се допускат електромобили, коли с горивни клетки и задвижвани от електричество хибридни машини, разполагащи с ДВГ, който не е механично свързан към колета (рейндж екстендър).

Що се отнася до категориите, които досега бяха част от Световната купа - хибриди и автомобили, задвижвани с алтернативни горива като пропан-бутан и метан, за тях е предвидено съпътстващо Национално Еко Състезание, като участващите в него ще се движат по същия маршрут и ще извършват същите или сходни задачи, като състезателите в Световната купа. За пръв път тази година е учредена и Купа на общините, чрез която се стимулира участието на отделни общини, разполагащи с екологични возила и собствен екипаж.

И като споменаваме състезание, имайте предвид, че за участие не се изискват специално модифицирани автомобили, а напротив - трябва да са абсолютно серийни, като екипажите не е нужно да са лицензирани пилоти и копилоти. Еко Рали България не е надпревара от скоростен тип, където най-бързият печели. Напротив, мероприятието стимулира икономичното, екологичното и отговорното шофиране. Участниците се движат по специален маршрут, описан в пътна книга, по време на който изпълняват така наречените регулаторни тестове, свързани с икономично каране, каране за точно време и т.н.

Официалният старт на Еко Рали България 2017 ще бъде в петък, 28 юли, от 19 часа на площад „Батенберг" в София. Участниците ще се отправят по специално подбран маршрут към Боровец, като автомобилите ще преминат през Бистрица, Железница и Самоков. Финалът ще бъде на следващия ден в София.