Сякаш се бие напосоки, така се ражда паника в обществото
Секция: Анализи
25 Юли 2017 18:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сякаш се бие напосоки, така се ражда паника в обществото

/КРОСС/ Разбира се, че двата последователни побоя могат да бъдат безкрайно несвързани един с друг. По принцип, както се знае от науката, а и от практиката, уличната, битовата, маргиналната, обикновената престъпност първа усеща кризата във властта, даже не толкова във властта, а във властването и веднага зачестяват побоите, квартирните кражби, обирите, разграбването или просто унищожаването на имущество из населеното място. 

Но случващото се може да породи и други притеснения. Създава се възможност обществото да се разтревожи прекалено, да си помисли, че всеки може да бъде следващият, сякаш се бие напосоки, малтретира се без определена връзка с реалността - юристи, журналисти, кой още, може би друга обществена професия и то така, че никой да не е сигурен защо е побоят и винаги да може да се спекулира, че има за какво, няма дим без огън.

Така се ражда паниката в обществото, поражда се обща несигурност, задава се социална нестабилност, създава се недоверие в институциите, започват да се чуват позиви за силна ръка и зачестяват всевъзможни вопли, че няма държава и в същото време, че държавата трябва да се намеси.

Още по-тревожното е, че отдавна личи - моделът на Прехода е изчерпан, по-нататък така не може да продължава, изсмукани са силите на държавата, всъщност на държавността, стихийно е поведението на елита, плячкаджийско и лобистко е отношението на големия бизнес, пропиляна е енергията на гражданите, липсва каквато и да било стратегия за управление, всичко е един ПиаР, даже не ПиаР, а ПРопаганда, взаимнопротиворечаща си и прибягваща понякога до търчи лъжи и зажми да те лажем, с откровено нехайство на институциите какво му е на народа и с лишена от каквато и да било логика властова импровизация.

Затова, ако нашето общество има система за ранно сигнализиране, дори не система, а някакви поне сетива, то трябва да разчете сигналите навреме. А политическият елит да осъзнае, че всички вървим като по въже, опънато между хаоса на управлението и анархията на обществените процеси...

Източник: Фейсбук - Николай Слатински