Скандалът с НДК е многопластов, явно има търкания вътре в ГЕРБ
Секция: Анализи
25 Юли 2017 20:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Скандалът с НДК е многопластов, явно има търкания вътре в ГЕРБ

/КРОСС/ Случаят с НДК вероятно е най-дългата политическа разправия в последно време. Не се сещам друга история да е изтраяла толкова при всички скандали които се случиха в последните месеци. Според мен това е защото в нея има сюжет, много неща се случват.

Това каза за предаването „Нещо повече" по „Хоризонт" Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Той направи кратка ретроспекция на скандала - през сигнала до ДАНС по време на предишното редовно правителство, затишието при служебния кабинет, сблъсъка на двете крила в ГЕРБ и намесата на премиера за връщане на Боршош начело на НДК и съставянето на комисия в НС.

Много дълъг е скандалът и, според мен, в него има два момента - очевидно има политически търкания, сблъсъци вътре в ГЕРБ, има очевидно някакъв заден план, колко случая знаете ДАНС така да са събирани. Единици са и толкова дълго да се разследват. И при отстраняването имаше също една такава много силна реакция на хора от културите среди, да ги наречем. След това започнаха да излизат и данни за финансовата страна на нещата. Оказа се, че НДК е доста добре финансиран институт. Но, очевидно, новите пари, които се предвиждаха за ремонта бяха твърде много и това всъщност беше „лошият късмет" за г-н Боршош....

Има и различни конспиративни теории, да кажем „че това е войната между две големи фирми в строителния бизнес" и просто едната е използвала ДАНС.

Разбира се има и доста странични сюжети - културни дейци, които вечно воюват един с друг...

...По ред причини, това е доста по-многопластов скандал, отколкото традиционно сме свикнали, обясни Безлов необичайната продължителност.