Филип Морис Интернешънъл инвестира 490 милиона евро във фабрика за бездимни тютюневи изделия в Румъния
Секция: ИКОНОМИКА
26 Юли 2017 10:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Филип Морис Интернешънъл инвестира 490 милиона евро във фабрика за бездимни тютюневи изделия в Румъния

/КРОСС/ Филип Морис Интернешънъл Инк. (ФМИ) планира инвестиция от близо 490 млн. евро за трансформиране на своята цигарена фабрика в Румъния във високотехнологично съоръжение за производство на новите нагреваеми бездимни тютюневи стикове HEETS, които се използват с IQOS /системата за нагряване на тютюна. Това съобщиха вчера от централата на тютюневия гигант в Лозана, Швейцария.

Преструктурирането на фабриката в Румъния в съоръжение за производство на тютюневи стикове HEETS вече стартира, като се очаква то да приключи до 2020 г. Инвестицията ще създаде 300 нови работни места за висококвалифицирани работници в допълнение към вече заетите в нея 600 души.

"Инвестицията ни в Румъния е поредно доказателство за нашия ангажимент за постигане на бъдеще, в което бездимните продукти ще заместят изцяло цигарите. Основание за увереност ни дават 2.9 милиона пушачи по света, които вече се отказаха от пушенето и преминаха на IQOS. Очакваме тази тенденция да продължи и трансформирането на румънската фабрика ще ни помогне да посрещнем нарастващото търсене от страна пълнолетните пушачи по света на по-добри алтернативи на цигарите", заяви Андре Каланцопулос - главен изпълнителен директор на Филип Морис Интернешънъл.

ФМИ обяви по-рано тази година, че увеличава производствения капацитет на своята фабрика за производство на тютюневи стикове HEETS в Болоня, Италия. Освен това планира инвестиция за изграждане на нова фабрика за HEETS в Дрезден, Германия, и трансформира цигарените си фабрики в Гърция и Русия в производствени мощности за HEETS.

IQOS и HEETS се предлагат на повече от 27 пазара в света, включително и в ЕС в Гърция, Италия, Португалия, Полша и др., а в Румъния са на пазара от ноември 2015 г. Плановете на ФМИ са до края на 2017 г. новите продукти да се предлагат на 30-35 пазара.

В България Народното събрание вече прие нова регламентация и акцизна ставка за бездимните нагреваеми тютюневи изделия, за да може страната ни да има готовност за появата им и на родния пазар.