Хакери са спечелили 25 милиона долара от кибероткупи
Секция: Технологии
26 Юли 2017 15:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хакери са спечелили 25 милиона долара от кибероткупи

/КРОСС/ Хакерите по света са спечелили над 25 млн. долара през последните две години само от кибероткупи. Парите идват най-вече от набиращите популярност криптовируси (ransomware), съобщава онлайн изданието The Verge, цитирано от Vesti.

Данните са от общо проучване на Google, компанията Chainalysis, Университетите на Сан Диего и на Ню Йорк. Те са проследили плащанията чрез виртуални валути като Bitcoin и са ги сравнили с база данни от виртуални портфейли, за които се знае, че са свързани с хакери.

Криптовирусите като WannaCry обикновено криптират файловете на компютъра и искат от потребителя да плати откуп, за да му ги възстановят. Обикновено те са насочени към компании, които не могат да си позволят да загубят данните или да привличат внимание с това, че са жертва на хакери и информацията им е компрометирана. Разбира се, често сред жертвите попадат и обикновени потребители.

Компаниите са предпочитани и заради по-големите суми, които могат да платят.
Проучването е проследило 34 фамилии с подобни вируси. Един от най-доходоносните е Locky, който от началото на 2016 г. досега е донесъл на създателите си над 7 млн. долара. Той е и първият криптовирус, който използва две отделни инфраструктури за криптирането на данните и за плащанията, което му позволява да се разпространява по-бързо.

Сред хакерите също има усилена конкуренция. Те се надпреварват кой по-бързо и ефективно ще успее да се възползва от новооткритите пролуки в сигурността на различен софтуер и операционните системи преди те да бъдат поправени от фирмите. Друг доходоносен вирус е Cerber, генерирал приходи на стойност 6,9 млн. долара.
Проучването показва още, че новите криптовируси стават все по-сложни. Те вече могат да променят части от кода си автоматично. Това ги прави доста по-трудни за засичане от антивирусните програми, които сравняват именно кода с база данни, за да разпознават опасните програми. Cerber например е създавал по няколко хиляди вариации месечно, за да заобикаля защитния софтуер. Затова една от най-добрите защити остава повишеното внимание на потребителите, които не трябва да се доверяват на атрактивните имейли и оферти в социалните мрежи приканващи да се изтегли прикачен файл или посети непознат сайт.