Заграждения отново спират достъпа до плаж "Силистар"
Секция: Туризъм
27 Юли 2017 10:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заграждения отново спират достъпа до плаж "Силистар"

/КРОСС/ Достъпът до плажа "Силистар" отново е ограничен. Собственици и наематели на терени в природния парк "Странджа" са заградили имоти. Загражденията обаче обхващат и единствения път до плаж "Силистар".

Според разкази на туристи загражденията налагат плажуващите да ходят половин час пеша през калта, за да стигнат до морето. Затварянето на пътя налагало и автомобилите да бъдат паркирани в гората.

Припомняме, в края на месец юни туристи отново сигнализираха, че достъпът до плажа е бил ограничен. Тогава стана ясно, че наемателите на терените в района са започнали да забиват дървени колчета за преграда. По този начин те затвориха и пътя на колите до паркинга на плажа.

По-късно наемателя на терена обясни, че колчетата били забити с цел построяването на платен паркинг. Наемателят обясни, че с писмо от 20 юни бил задължен да изгради платен паркинг от регионалната екоинспекция.

От Регионалната инспекция за околната среда и водите обаче съобщиха, че теренът е в природен парк и няма устройствен план. Наемателят беше заплашен с глоба до 10 000 лева.

Един от собствениците на терени е обяснил пред bTV, че е заставен от РИОСВ - Бургас да спре достъпа на автомобили до имота му. В противен случай глобите започвали от 5 000 лв.

От Община Царево обаче обясниха, че за да бъде изграден законен паркинг в района, трябва да има устройствен план. Такъв план липсва, защото терените се намират в природния парк "Странджа".