Международният джаз фестивал в Банско става на 20 години
Секция: КУЛТУРА
27 Юли 2017 11:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Международният джаз фестивал в Банско  става на 20 години

/КРОСС/ Fibank вече 15 години е доверен партньор на джаз събитието на годината

В началото на месец август в джаз столицата на Балканите - Банско, отново ще можем да чуем едни от най-талантливите музиканти. Международният джаз фестивал Банско вече се е наложил като традиционен празник на музиката. 2017 година обаче е специална за него, тъй като фестивалът ще отпразнува своя 20-годишен юбилей.

По думите на създателя и организатор на фестивала д-р Емил Илиев идеята за него се е зародила още в началото на 90-те години на миналия век. Първото издание на Международен джаз фестивал Банско се провежда през 1998 г. Оттогава винаги в началото на месец август музиканти от цял свят предоставят уникалната възможност на жителите и гостите на град Банско да се насладят на магическите ритми на джаза. През 2002 година фестивалът намира и своя доверен партньор, превърнал се в негов генерален спонсор, в лицето на Fibank (Първа инвестиционна банка).

Мнението на феновете на стойностната музика е, че джаз фестивалът в Банско е най-голямото лятно музикално събитие в България, посветено на джаза. В програмата на юбилейното издание тази година присъстват стилове и групи, представящи почти всички направления в жанра. Посетителите на фестивала ще могат да чуят групи и изпълнители от Германия, Великобритания, Франция, Италия, САЩ, Швейцария, Македония и други.

Сред родните звезди, които ще се качат на сцената, са Хилда Казасян, Камелия Тодорова, Васил Петров, а също така и групите Sentimental Swingers и Big Band Благоевград. Част от интересните имена от чуждестранната сцена, които могат да бъдат чути в Банско, са Аксел Цвингенбергер, който е един от най-популярните буги изпълнители в света, Патриция Лакуидара, Ян Детвилер и холандската саксофонистка Кенди Дълфър.

Добрата новина за всички е, че благодарение подкрепата на Първа инвестиционна банка концертите са със свободен вход и ще стартират от 5 август в 19 часа на площад „Никола Вапцаров" в град Банско.