Стоим зад законопроектите си и няма да се откажем от тях
Секция: ПОЛИТИКА
27 Юли 2017 14:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стоим зад законопроектите си и няма да се откажем от тях

/КРОСС/ „17 законопроекта за 41 заседания - на всеки 2 и половина парламентарни дни „БСП за България" е внасяла законопроект. Всички те отговарят на нашата предизборна програма, чийто гръбнак беше активна социална политика, както и мерките за икономическо развитие, с фокус върху защитата на българската икономика и българските производители". Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Крум Зарков. Той добави, че левицата е внесла ЗИД на Кодекса за социално осигуряване, с който да бъдат преизчислени всички пенсии. По думите му целта е била да се премахне несправедливостта, която съществува в сегашната система - заплатите на депутатите се индексират на всеки 3 месеца, а пенсиите не се индексирани близо 10 години. „Предложихме промени в закона за семейните помощи за деца, за помощ за първия учебен ден не само в първи клас. Ангажирахме се по време на кампанията да предложим сериозни промени в Закона за училищното и предучилищното образование и го направихме, но беше дълго неглижиран и внесохме и жалба в КС, която, ако бъде уважена, нашите предложения отново ще бъдат на дневен ред", обясни той.

Зарков припомни, че БСП е предложила мерки и за бора с битовата престъпност с промени в Наказателния кодекс, които още не са обсъждани. Той обясни, че от законопроектите на левицата 5 са отхвърлени, 2 са обединени с други, 7 са в процес на обсъждане. „Въпреки че дневният ред беше сравнително постен, тъй като нямаше нужната законодателна инициатива, от МС нашите законопроекти се бавеха и неглижираха, но те са тук и ние ще ги защитаваме", категоричен бе той. Зарков подчерта, че всеки един законопроект е придружен със сериозна оценка на въздействието и мотивация и аргументът, че няма пари не важи. „Всички тези неща са реални и възможни и ще го докажем с изготвянето на алтернативен бюджет", заключи Зарков.

Антон Кутев: Поставихме важните въпроси в дневния ред на обществото през парламентарния контрол

„Ако има аспект, в който това Народно събрание работеше добре, то това бе парламентарният контрол и то благодарение на БСП. Имаме над 300 въпроса за парламентарен контрол", заяви зам.-председателят на ПГ на левицата Антон Кутев. Той обясни, че още по време на служебния кабинет БСП е искала 2 изслушвания на министри по темите - мерките за гарантиране на здравето на населението; степента на готовност на България за председателството на Съвета на ЕС. „Имаме и три пъти повече от всички останали парламентарни групи взети заедно отговорени въпроси по актуални теми - над 150. Зададени са 31 питания по ключови въпроси, което показва, че обемът, с който работи сега парламентарната група, е по-голям", коментира Кутев. Той подчерта, че по инициатива на БСП са проведени и 5 разисквания по питания - за „Бялата книга на Европа" на Юнкер; гарантиране на енергийната сигурност на България; стратегия за развитие на лечебните заведения и болничната помощ; изпълнението на националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. „Поставихме важните въпроси в дневния ред на обществото през парламентарния контрол", заключи Антон Кутев.