ВМА започва курсове за медици, които комуникират с агресивни пациенти
Секция: Здраве
27 Юли 2017 20:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ВМА започва курсове за медици, които комуникират с агресивни пациенти

/КРОСС/ През септември във ВМА ще се провеждат курсове за комуникация с агресивни пациенти. Това каза Велислава Донкина от Центъра за психично здраве и превенция във ВМА, предава БНР.

Тя обясни, че ще бъдат преподавани елементи от психологията, която изучава появата на агресията. Когато пациентът изпитва болка или се чувства застрашен, той изпада в състояние на „регрес" и поведението му става като на дете, констатира тя. Затова и курсът е насочен към работа с хора в такова състояние, но и към самите лекари:

Става въпрос за два проблема. Единият е да можеш да разпознаеш този феномен, да го диагностицираш, да видиш конкретните маркери, които да ти дадат отговор за какво става въпрос, за да можеш да заемеш позиция, която ще ти помогне да интервенираш и която ще разреши и на теб, и на пациента да достигнете до конструктивен начин да преодолеете тази ситуация. Другият, за който рядко се говори, е свързан с това какво преживяване е всеки ден да се сблъскваш с такова нещо.

Агресията е обществен проблем и ескалира от години защото не са вземани мерки своевременно, сподели тя.

Човек трябва вътре в себе си да има този стопер, че не е възможно да направи нещо или не е допустимо да направи нещо. Ако стигаме дотам да го санкционираме, означава, че подобни правила - вътрешни и морални, не работят. Това е проблем на цялото общество.

Според Донкина, ако нямат механизъм за нормализиране на емоциите си, хората, които работят в стресова среда се капсулират и стават по-цинични и индиферентни. Затова те трябва да осъзнаят, че ставащото не е лично насочено срещу тях.