Защо "ние"? - аз също си мисля така. Доста наивно, впрочем
Секция: Интервюта
28 Юли 2017 11:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Защо "ние"? - аз също си мисля така. Доста наивно, впрочем

/КРОСС/ Ние си мислим - 21 век, постмодерно време, уникални технологии, глобализация, всичко е коренно различно.

Защо "ние"? - аз също си мисля така. Доста наивно, впрочем.

А всъщност хората са си почти същите. Не само като физиология, но и като психология. Хората се променят много по-бавно от технологиите. И от промените...

Затова е и тревогата ми - ако у нас дойде, както ни подбутват натам, твърдата ръка, силната ръка, силовата репресия, авторитарната власт, то тя ще си има своята социална база, на митингите й ще е пълно, екзалтирано, настървено, френетично. Там ще се вика Долу! и Съд за народните врагове! Ще се заклеймяват различните и другите. Ще се искат справедливи наказания и тежки присъди. Ще се иска ред, железен ред...

Даже за мен е изненада колко малко в България са се променили една част от хората и тази част не е от частни случаи, тя е бая голяма. Злото е у нас, в нас, с нас, сред нас и е банално, както пише Хана Арент.

Изпуснем ли си демокрацията, нищо хубаво не ни чака.
А защо казвам - "даже за мен"? Нещо специално ли съм? Не, не и не - казвам го от гледна точка на възрастта си, все пак жизненият опит и горчивите битки, водени толкова време, би трябвало да направят от мен, 60+-годишния човек по-голям реалист, по-трезв песимист и по-самоконтролиращ се скептик.

А аз следвам възпитанието-максима на баща си, светла да бъде паметта му - мисли за хората първо добро, хубаво, позитивно; смятай за начало, че човекът не е подлец. До доказване на противното.

Баща ми ме учеше така, макар че като "семе на врагове на народа" е изтърпял какво ли не. Не знам как го е изтърпял - аз не бих могъл да го изтърпя.

Но ето, дойде времето, когато някакви сенки и призраци излизат от тъмното, по-скоро - изскачат из-зад маските, мимикриите, имитациите и симулациите. И започват да показват нищожната си, насъбрала омраза, същност.
Можах да се убедя, че опасността е реална. Видях живи, реални хора, на пръв поглед досущ като нас, които при други обстоятелства ще пишат доноси, ще сочат с пръст кой да бъде прибран или пребит, ще викат не само Долу! и Съд!, но и Смърт!

В очите им има зъл пламък, има ненавист и завист, има готовност да са слуги, да се подлагат на онези над тях, да служат за маши, да се наемат за палачи. Вярно - словесни. Засега.

Господи, та това не са само мои страхове и не са породени от мои само преживявания! И други разумни и умни човеци си мислят същото. Не е до индивидуални паранои и фобии, а е опарващо сетивата докосване до реален социален феномен.

Така че демокрацията ни не е само идеологема, политическа система, самосбъдващо се предсказание, нещо, веднъж и завинаги сигурно. Демокрацията ни е много повече от това. Тя е последната нормалност, долния праг на приемливо общество, единствената възпираща солидарност, безалтернативната форма на съвместно съществуване - след които е хаос и насилие; тя е онзи ръб от едната страна на който е нормалната жизнена среда, а от другата - пропастта.

И ако всичкото това не го съхраним, ако, пак казвам, ако си го изпуснем, ако си предадем и провалим демокрацията, може да стане много лошо. Не "може" - ще стане много лошо.

Защото причинителите и носителите на това лошо си имат социалната база, имат си класовата опора - това са онези, на една малка, на една мъничка част от които, по стечение на обстоятелствата, зърнах за миг озъбените физиономии и ожесточените пламъци в очите. И си дадох сметка колко много те могат да мразят и как няма да има прошка, ако дойде тяхното.

Източник: Фейсбук - Николай Слатински