Освободиха и втората българка, арестувана заради съмнения за тероризъм в Турция
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Юли 2017 19:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Освободиха и втората българка, арестувана заради съмнения за тероризъм в Турция

/КРОСС/ Турските власти пуснаха Мира - момичето, арестувано заради съмнения за връзки с клон на ПКК -организация, обявена от Анкара за терористична. Новината съобщи за NOVA посланик Надежда Нейнски.

Мира Абдулселямоглу обаче е с мярка подписка и не може да напуска Турция. Тя ще трябва 2 пъти в седмицата да се подписва. Момичето е получило обвинение за пропаганда за терористична организация.

Посланик Нейнски обясни, че за майката Веселина, която беше освободена още сутринта, няма препятствие да се прибере в България. Обсъждано е до насрочването на делото Мира да остане в Измир, при близки на семейството. Засега обаче и тримата са в Турция.

„Семейството е ангажирало адвокат", обясни Нейнски. Към държавата обаче не е отправяна молба за правна помощ.

Мира, приятелят ѝ Джоузеф, който е британски гражданин, и майка ѝ Веселина са били арестувани преди 7 дни, докато са на почивка в курорта Дидим.

За ареста стана ясно едва снощи. Часове наред властите в Турция отказваха всякаква информация.

В Турция веднага пристигнал бащата Яшар Абдулселямоглу, който е преподавател в Софийския университет.

„Това е абсурд. Просто няма нищо общо между нейните писания и твърденията на властите", заяви за NOVA Абдулселямоглу.

Британецът обаче остава в ареста. Джоузеф Робинсън от години е любопитен за службите. През 2015 година заминава за 3 месеца в Сирия, където работи като медик. Преминава и Военно обучение.

Мира и Джоузеф имат връзка от 2015 година. На 13 юли двамата качват снимки в социалните мрежи, че тръгват към Бодрум и властите веднага се задействат. Малко преди това службите са получили анонимен сигнал, че в една от вилите в града са настанени 3-ма членове на терористичната организация ПКК.

Иззети са телефони, лаптопи, фотоапарат и видеокамери. Започва щателна проверка и на социалните мрежи.

Мира има постове и снимки в социалните мрежи, сред които се отличават призиви за независим Кюрдистан, както и думи като: „Можеш да убиеш кюрд, но никога няма да убиеш Кюрдистан".