Бившият директор на Фонда за лечение на деца отива на съд
Секция: Здраве
01 Август 2017 15:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бившият директор на Фонда за лечение на деца отива на съд

/КРОСС/ Бившият директор на Фонда за лечение на деца Павел Александров отива на съд. Прокуратурата внесе в съда обвинителния акт срещу него и още трима бивши служители на фонда.

През април 2016 г. те бяха обвинени за незаконно присвояване и неправомерно разходване на средства от бюджета на фонда, за прехвърляне на задължения на фонда към НЗОК и за длъжностни престъпления.

Шест обвинения са повдигнати на Павел Александров - директор на Център „Фонд за лечение на деца. Пет са обвиненията срещу Катерина Котева, главен експерт във фонда, която неправомерно е била определяна от Александров за негов заместник.

Татяна Радева - старши експерт „икономист, организатор на труда", и Станислава Горанова - главен експерт „специалист обработка на данни" и контрольор на дейността на фонда, са обвинени за това, че с подписите си са оформяли документи, с които неправомерно са изплащани суми от бюджета на фонда.

От прокуратурата коментират, че лекари от различни болници са били изпращани в чужбина със средства на фонда. Някои от тях са придружавали болни деца, а други са напускали страната, за да участват в международни семинари. "Според закона придружител на болно дете може да е само един човек като на практика това е някой от родителите", уточняват от държавното обвинение.

Освен това според прокуратурата Александров неправомерно е сключвал и договори с фирма за съдействие при лечението на деца в чужбина, главно в болница Аджъбадем, Турция. Плащанията към фирмата са продължили и след указание на министерството да бъдат спрени. Александров дори е взимал еднолични решения за изпращане на деца за лечение в чужди болници.