Електромобилът излиза ли по-евтино от ползването на стандартната кола?
Секция: Автомобили
02 Август 2017 10:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Електромобилът излиза ли по-евтино от ползването на стандартната кола?

/КРОСС/ Идва краят на една епоха не само за дизеловите автомобили, но и за двигателя с вътрешно горене. Съвсем очевидно и въпрос на време е да осъзнаем, че тези автомобили са в миналото, независимо от некоректното поведение на германските автомобилни компании и не само на тяхното. Това мнение изрази в предаването "Преди всички" Мартин Заимов, заместник-председател на Българската асоциация електрически превозни средства. По думите му, при покупка на кола има тенденция на замисляне за това как, на каква цена и при какви условия би могъл да се замени конвенционалният двигател с електрически.

На първо място, е въпрос на навик. Мнозинството хора по принцип сме твърде инертни и е трудно да смениш нещо радикално. Разбира се, разходът е по-висок, но зависи от начина на ползване. Ако имате 60-70 км на ден пробег в градска среда, един електромобил - независимо че първоначалната цена е по-висока, като крайна обща цена - с разходите за гориво, за ремонт и поддръжка, при такъв по-голям дневен пробег, един такъв автомобил излиза по-икономичен след две-три години ползване. Като включите и това, че не се плаща паркиране в синя и зелена зона.

Електромобилите у нас са няколкостотин, посочи Заимов.

Не вярвам "Дизел гейт" да доведе до сериозни сътресения в икономиката на Германия въпреки спада на продажбите, прогнозира той преди срещата на германското правителство с изпълнителните директори на автомобилните компании, замесени в скандала за манипулиране на данните за дизеловите емисии на колите:

Всяка една от компаниите вече има готовност да произвежда електромобили. "Фолксваген" вече предлага няколко модела. Много бързо ще се трансформират. Една силна автомобилна компания е много добре подготвена да произвежда електромобили.