Обновеният площад „Жени Патева“ в Бургас - любимо място на децата
Секция: ЛЮБОПИТНО
02 Август 2017 11:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обновеният площад „Жени Патева“ в Бургас - любимо място на децата

/КРОСС/ Въвеждането в експлоатация на два знакови обновени обекта бе отбелязано днес в Бургас не с официална церемония, а с детски празник. Това са площад "Жени Патева", разположен пред Агенцията по вписванията, и улица "Фердинандова". Благодарение на осигуреното чрез ОП "Региони в растеж" 2014 - 2020 г. финансиране, те станаха много по-привлекателни и удобни за използване от бургазлии и гостите на града.

Площад "Жени Патева" от десетилетия се ползва като социално пространство за отдих и игри. През него се минава, за да се стигне до сградата на Агенция по вписванията /Стария съд/. Съвсем наблизо е и ДТ "Адриана Будевска". Цялото това пространство бе изключително амортизирано с годините. След многократни настоявания от страна на кмета Димитър Николов пред държавната власт, заради състоянието на разпад, в което бе изпаднала сградата на Агенция по вписванията, тя бе ремонтирана, а Община Бургас успя да реконструира пространството около нея, включително площад "Жени Патева" и съседни улици.

Днес площадът е оформен като представително място, удобно за отдих, игри, масови прояви и временни изложби на открито. Срещу него е разположена детска площадка за възрастова група от 3 до 12 г. и две симетрично разположени беседки в прилежащата зелена площ. Настилката е ударопоглъщаща, монтирана е ограда с височина 1 м. Устроени са два вход/изхода с широчина 2 м. Поставени са 5 бр. съоръжения за игра - едно от тях е предназначено за ползване от хора с двигателни увреждания. От двете страни на детската площадка са поставени архитектурно - художествени елементи от полимер. От северната страна те изписват "ПЛОЩАД", а от южната-"ЖЕНИ ПАТЕВА". Тези елементи не са само за красота, те са и места за сядане. Цялото пространство е наситено с нови пейки, кошчета за отпадък, информационни табла.

В близост са монтирани подземни контейнери за събиране на отпадъци. Под повърхността е изграден подземен резервоар, който събира дъждовните води, попадащи на територията на площада, а впоследствие те се използват за поливни нужди. Осветлението е ново, енергоефективно и допълнено със соларни панели. Поставено е видеонаблюдение на ключови места, за повишаване сигурността на средата и намаляване случаите на вандализъм.

Улица "Фердинандова" пък е основна за ЦГЧ и к-с "Възраждане". Нейната реконструкция включва рехабилитация на уличните платна и тротоарните настилки. Въведена е промяна в организацията на движение по улицата, която стана еднопосочна /така бе увеличен броят на местата за паркиране/. По протежението й са поставени нови елементи на градското обзавеждане - пейки, кошчета за отпадъци, колчета и анти паркинг - болард елементи. Монтирано е енергоефективно улично осветление. Част от старите дървета са премахнати, но на тяхно място са засадени нови екземпляри от по-подходящи видове. Това направи улицата много по-комуникативна, удобна и безопасна.

Гости на днешния детски празник бяха зам.-кметовете на община Бургас - Руска Бояджиева и Чанка Коралска, председателят на местния парламент Костантин Луков, главният секретар на Областна управа - Валентин Люцканов.

Реконструкцията на площад "Жени Патева" и ул. "Фердинандова" е част от проекта "Осигуряване на балансирана градска среда в ЦГЧ, ж.к. "Възраждане" и "Меден Рудник" - етап 1", договор № BG16RFOP001-1.004-0003-C01, финансиран по ОП "Региони в растеж" 2014 - 2020 г.