Български шевици полетяха в небето
Секция: ЛЮБОПИТНО
02 Август 2017 15:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Български шевици полетяха в небето

/КРОСС/ За първи път бе направен скок във въздуха с народни носии, като по този начин бели ризи с шевици от Плевенския край се развяха високо в небето - на 3500 метра, за да покажат, че българското е навсякъде.

И както е казал народът, "ризата ми да се белее, перчемът ми да се ветрее".

Надежда Лазaрева и Теодора Буковинова са създателките на проекта "Народни носии". Едната е завършила икономика, другата - право. Двете млади жени решават да излязат от рамките на всекидневието и, въпреки доброто си образование и професии, да скочат отвисоко - буквално и преносно, захващайки се с родолюбиво начинание - каузата "Народни носии". Те са омагьосани завинаги от българското, споделяйки мислите на великия Дан Колов: "Чувствам се силен, защото съм българин!"

В опита си да "заразят" обкръжението си с национална гордост, Надежда Лазaрева и Теодора Буковинова изпълват "Народни носии" с ризи и блузи с автентична шевица, а идеята е да се обличат днес и сега навсякъде по света. Да бъдат с българина и българката във всекидневието, а не в музеите и скриновете. И това се оказа възможно. Показват го техните последователи.

В специален блог към сайта има статии за българските празници, обичаи и светци. Надежда и Теодора изповядват следното верую: "Ние следваме българското и то следва нас."

В стремежа си да помагат, те създават и сайта kantoratami.bg, с който помагат безплатно, като свързват хора и специалисти.
Трябва да си помагаме, да ценим културата и знанията си и да ги споделяме. Само така ще полети българският дух, убедени са младите дами.