Одобрени са 140 заявления с бюджет 270 млн. евро по Програмата Интеррег VA Румъния – България
Секция: ИКОНОМИКА
02 Август 2017 17:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Одобрени са 140 заявления с бюджет 270 млн. евро по Програмата Интеррег VA Румъния – България

/КРОСС/ Заместник-министър Деница Николова участва в деветото заседание на Комитета за наблюдение по програмата

140 заявления за интерес с бюджет 270 млн. евро от общо 228 подадени заявления са одобрени в рамките на първата фаза от кандидатстването по Третата покана за проектни предложения по Програма Интеррег VA Румъния - България на проведеното днес девето заседание на Комитета за наблюдение по програмата. Участниците в него одобриха и окончателния текст на Насоките за кандидатстване за втората фаза по поканата, която е последна за този програмен период. Крайният срок за подаване на проектните предложения по втората стъпка от кандидатстването по Третата покана е 16 октомври 2017 г.

Към настоящия момент по Програма Интеррег VA Румъния - България са сключени 79 договора за финансиране с бюджет от 102 милиона евро, което е повече от 50 % от разполагаемия бюджет на програмата, стана ясно по време на заседанието, което се проведе днес в гр. Букурещ, Румъния. От българска страна то бе съпредседателствано от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

Подадените заявления за интерес по третата покана са доказателство, че програмата, като инструмент за решаване на общите предизвикателства и съвместни инициативи в интерес на регионите от двете страни на реката, е добре разпознаваема сред местните власти и организации, отбеляза заместник-министърът. Тя подчерта важността на одобряването на заявленията, което ще има бъдещ принос към постигането на целите и индикаторите на програмата.
Деница Николова обърна внимание, че европейското териториално сътрудничество е един от стълбовете за постигане на Кохезионната политика. Тя подчерта значението на приемствеността между двете страни във връзка с предстоящото председателство от България на Съвета на ЕС през 2018 г. и на Румъния през 2019 г. и приноса на двете държави към Кохезионната политика и отбеляза, че през следващия програмен период те заедно трябва да търсят подкрепа и да се справят с предизвикателствата.

Разполагаемият бюджет по третата покана за проектни предложения по Програма Интеррег VA Румъния - България е на обща стойност от 109 516 290 евро, разпределени в съответните приоритетни оси: Приоритетна ос 1 „Добре свързан регион" - 59 281 580 евро, Приоритетна ос 2 „Зелен регион" - 34 463 972 евро и Приоритетна ос 3 „Сигурен регион" - 15 770 737 евро.