Последното голямо състезание на великия Юсеин Болт - от 4 август по БНТ
Секция: СПОРТ
03 Август 2017 09:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Последното голямо състезание на великия Юсеин Болт - от 4 август по БНТ

/КРОСС/ Най-престижният лекоатлетически турнир започва в петък (4 август) в Лондон и ще продължи до 13 август. БНТ ще направят зрителите съпричастни на най-интересните стартове от първенството и на участието на българските спортисти. Програмата на първенството включва състезания в 47 дисциплини, основната част от които ще се проведе на Олимпийския стадион в британската столица. Това е първото световно първенство в Царицата на спортовете, което се провежда в Обединеното кралство и единадесетото на територията на Европа.

Шампионатът в Лондон ще бъде последен в звездната кариера на Юсейн Болт. Легендарният ямайски атлет има 11 златни медала от световни първенства и ще се опита да прибави още две в своята колекция. Болт ще стартира на 100 м и в щафетата 4х100 м. Така най-бързият мъж на планетата ще оваканти титлата на 200 м, за която се очаква сериозна борба между Йохан Блейк /Ямайка/ и Уейд ван Ниекерк /Южна Африка/. Ван Ниекерк ще се опита да триумфира с дубъл - освен на 200 м и на 400 м, където е световен рекордьор. При дамите ще бъде интересна битката на 100 м, където олимпийската шампионка Илейн Томпсън /Ямайка/ ще се опита да затвърди надмощието си.

Любимецът на домакините Мо Фара обяви, че световното първенство ще бъде последния му голям шампионат в стартовете на писта. Сомалиецът с британски паспорт отново ще гони победи на 5000 и 10 000 м. След като преди 2 години в Пекин остана само на 8 см от световния рекорд на троен скок, сега се очаква Крисчън Тейлър /САЩ/ отново да спори за върховото постижение. Световен рекорд се очаква и в хвърлянето на чук при дамите, където полякинята Анита Влодарчик ще спори със собственото си върхово постижение.

Акцент в преките предавания на БНТ ще бъде представянето на българските лекоатлети. Страната ни ще бъде представена от осем състезатели в британската столица. Ивет Лалова, която стартира на шестото си световно първенство, единствена участва в две дисциплини - 100 и 200 м, като в по-дългата дисциплина ще се бори за финал. Олимпийската вицешампионка в скока на височина Мирела Демирева получи покана да стартира в Лондон и за първи път през сезона ще се опита да се доближи до 195 см, които ще й дадат място на финала. Сред най-добрите в тази дисциплина ще се опита да се нареди и Тихомир Иванов. Трима българи ще стартират на троен скок - Габриела Петрова, Момчил Караилиев и Георги Цонов, като и тримата имат шансове за челната осмица. Сребърната медалистка от европейското първенство в зала Радослава Мавродиева ще се опита да премине 18-те метра в тласкането на гюле. Финал е целта и на Митко Ценов на 3000 м с препятствия.

Българската национална телевизия ще излъчи всичко най-интересно от шампионата. Вечерните сесии ще бъдат предавани пряко по БНТ 1 и БНТ HD. Обедните състезания ще бъдат в ефира на БНТ HD.