"Градът на Слънцето" беше обявен за археологическа ценност с национално значение
Секция: КУЛТУРА
03 Август 2017 15:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Градът на Слънцето" беше обявен за археологическа ценност с национално значение

/КРОСС/ Комплексът над село Ангел войвода бе обявен за археологическа ценност с национално значение от Междуведомствената комисия към Министерството на културата, съобщава БНТ. Археологическата находка, намираща се в община Минерални бани (Хасковска област) стана известна като "Град на Слънцето".

Оказва се, че процедурата е тежка и се нуждае от време, за да бъде финализирана, обяснява ръководителят на разкопките доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей към БАН.

Разкопките на терен продължават вече месец, сред находките е бронзов кръст от 5-и век. Целите на археолозите тази година са да се разкрият повече от основните комплекси.

Археологическият обект е изключително важен за цяла България не само за община Минерални бани, изтъква Димитров. Комплексът се проучва на шест отделни сектора в източната част на върха, където е разположена крепостта и старото тракийско светилище, обясни доц. д-р Здравко Димитров.

Археологът обяснява още, че Северната крепостна стена има запазен крепостен зид. Проучва се и най-важният акцент на археологическия комплекс - скалната гробница.

В комплекса е открит и скален проход със сечено в скалите стълбище, много наподобяващо това на Перперикон. Археолозите са намерили общо 17 скални ниши, както и голям скален олтар. Сега специалистите проучват разкопките на щерната - водохранилището. То датира от късната античност и се намира в центъра на крепостта.