Путин пожела благополучие на българите, Радев потвърди поканата си към него за 3 март
Секция: ПОЛИТИКА
04 Август 2017 11:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин пожела благополучие на българите, Радев потвърди поканата си към него за 3 март

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин поздрави президента на България Румен Радев по случай 25-ата годишнина от сключването на Договора за приятелски отношения и сътрудничество между двете страни.

„Руско-българските отношения имат отдавнашна и богата история. Във всички времена за тяхна основа служат връзките на братска дружба, на културна и духовна близост, свързващи нашите народи", пише в поздравителна телеграма, публикувана на интернет страницата на Кремъл.

Президентът Путин подчерта, че договорът, сключен през 1992 г. е помогнал да се разшири сътрудничеството между Москва и София, да се увеличи обемът на двустранните търговия и инвестиции, да се активизира сътрудничеството в енергийната, научно-техническата, хуманитарната и в други сфери. Той отбеляза, че в двустранните отношения остава значителен нереализиран потенциал.

„Убеден съм, че още една юбилейна дата, която предстои да бъде отбелязана през март следващата година - 140 години от Освобождението на България от османско иго, ще ознаменува нарастващата съвместна работа по всички въпроси от двустранния дневен ред", добави Путин.

Руският президент пожела на Румен Радев здраве и успехи, а на българските граждани благополучие и разцвет.

Българският държавен глава също изпрати поздравителна телеграма до руския си колега. В нея Радев потвърждава поканата към президента Путин да посети страната ни през 2018 г. във връзка с отбелязването на 140-ата годишнина от Освобождението на България.

"Българо-руските отношения имат богати традиции, стабилна договорно-правна основа и се основават на културната, историческа и човешка близост и приятелските отношения между нашите народи. 

Убеден съм, че утвърденото уважение към разпоредбите на Договора, е стабилна основа за възходящото развитие на българо-руските отношения в условията на новите геополитически и икономически предизвикателства, в интерес на мира и благоденствието в Европа и света", гласеше част от писмото на Румен Радев до Владимир Путин.

Договорът за приятелски отношения и сътрудничество между Република България и Руската федерация бе подписан на 4 август 1992 г. от президентите на Република България Жельо Желев и на Руската федерация Борис Елцин. В него като основни залягат принципите за пълно и реално равноправие, уважение на суверенитета и независимостта, изключване на всякаква намеса и стремеж към доверие, откритост и взаимна изгода.

Документът, който има фундаментално значение за двустранните отношения е подписан в София от президентите на нашата страна и на Русия Желю Желев и Борис Елцин. Още в преамбюла на договора е подчертано, че негова основа са „традициите на приятелските отношения между народите на двете държави и на положителния опит на тяхното сътрудничество". В текста е подчертано, че двете страни ще се стремят да стимулират отношенията между държавните институции, местните власти и общуването между гражданите на Русия и България.