Преподаватели от българските училища в Украйна искат среща с вицепрезидента
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Август 2017 11:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Преподаватели от българските училища в Украйна искат среща с вицепрезидента

/КРОСС/ Кандидатите за преподаватели в българските училища в Украйна прогресивно намаляват, тъй като държавата не признава трудовия им стаж там.

Все по-малко стават желаещите да ходят да работят там, още повече, че както се казва, всичко е за сметка на работещия. Сам си осигурява жилище, сам си плаща квартирата.

Това каза за "Хоризонт" Росица Николова, която е работила 9 години в български лицей в Украйна, по повод обявения от МОН конкурс за преподаватели в българското училище в Одеса, чиито условия не са публично оповестени.

"Всеки човек, когато тръгва на гурбет, обикновено тръгва поради финансови проблеми, но, когато се окажеш в такава обстановка, където ти си България, се отнасяш към всичко по много по-различен начин и работиш с духа си заради българите и за провеждане на българската политика в старите български общности.

В началото на 90-те години, трудовият стаж се е признавал. Не знам защо някъде около 2000-та, 2001-ва-2002-ра година, това престава да бъде част от характеристиката на работата на българските учители зад граница. Не мога да ви кажа защо, това е решение на Министерството, но мога да кажа, че в командировъчната ми заповед пише изрично, че Министерството не ми е работодател."

Така работодател на учителите се явява само училището, в което те работят, обясни Николова и допълни, че учителите в старите български общности искат среща с вицепрезидента:

"Безкрайно се надявам, че ще устроим една среща с вицепрезидента госпожа Илияна Йотова, за да можем да се срещнем ние, които сме работили или работят още сред старите български общности и да изложим проблемите си, да се постигне някаква чуваемост. Много се надявам, че такава среща ще се осъществи, защото виждам и чета, че при срещата ѝ с представители на Асоциацията на българските училища в чужбина - българските училища, които са из Западна Европа и другите части на света, има положително развитие на доста въпроси и разрешаването на доста проблеми."