Остров Лесбос гори!
Секция: СВЯТ
04 Август 2017 12:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Остров Лесбос гори!

/КРОСС/ С хеликоптери, пожарни коли, огнеборци и части на армията се опитват поне да ограничат силния пожар на остров Лесбос. В пепел се превърнаха стотици декари гори. Изгоряха и голяма част от маслинените дървета, предава БНР.

В помощ пристигнаха пожарникари и още техника от Атина. Според огнеборците, които участват в акцията, пожарът е предизвикан умишлено. Едновременно са пламнали огньове на голямо разстояние. Води се разследване за причините, издирват се организаторите на палежа.

Няма опасност за туристите и жителите на острова.

За едно денонощие в Гърция избухнаха 40 пожарни огнища, съобщават от Гражданска защита. Взети са мерки за ограничаване на огъня, но на много места, предимно на островите в Егейско море, духа силен вятър и разпалва отново дори овладени пожари.

Поредната вълна от високи температури днес, като се очаква на места да премине 40 градуса, увеличава риска от пожари. Засилиха полицейската охрана на рискови райони. В сила е пълна забрана за палене на огън в близост до гори. Глобата е от хиляда евро до няколко месеца затвор.