Времето ще убива все повече хора в Европа
Секция: Здраве
05 Август 2017 11:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Времето ще убива все повече хора в Европа

/КРОСС/ До края на века две трети от хората, живеещи в Европа, ще бъдат засегнати от горещи вълни, крайбрежни наводнения и други бедствия, причинени от климатичните промени и глобалното затопляне. Смъртните случаи в Европа, предизвикани от времето, ще се увеличат драстично. Това сочи научно изследване, поръчано от Европейската комисия на климатолози и метеоролози публикувано в петък в списание Lancet Planetary Health.

Според прогнозите до края на века 152 000 души годишно ще стават жертва на жега, наводнения и ураганни ветрове. За сравнение този брой между 1981 г. и 2010г. е бил три хиляди души.  Учените са установили, че 99% от смъртните случаи ще бъдат причини от високите температури и горещите вълни. 

„Това трябва да се вземе под внимание на фона на опустошителните последствия след горещите вълни през 2003 г. в Европа и 2010г. в Русия, където хиляди загинаха. Мисълта, че подобни случаи ще зачестяват, е плашеща“, коментира Андрю Грундщейн, преподавател в катедрата по география в университета „Джорджия“.

Анализът идва в момент, в който половин Европа е обхваната от гореща вълна, невиждана от години. И днес в 10 държави от Южна и Централна Европа е обявен най-високия червен код. Смъртта на най-малко трима души - в Италия, Румъния и Полша, се отдава на високите температури, които на места достигнаха 44 градуса.