В Ирак убиха един от организаторите на атентатите в Париж и Брюксел
Секция: СВЯТ
07 Август 2017 18:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
В Ирак убиха един от организаторите на атентатите в Париж и Брюксел

/КРОСС/ Един от възможните организаторите на атентатите в Париж през 2015 г. и в Брюксел през 2016 г., Тарек Джадаун известен още като Абу Хамза Ал Белджики е убит в Ирак, съобщава ТАСС, цитиран от news.bg.

Според информация на телевизионния канал RTL-TVI, един от най-известните белгийски членове на терористична организация "Ислямска държава" е бил убит в битка с иракската армия в Мосул.

Белгиецът от марокански произход Тарек Джадаун живял в град Вервие, а през 2014 г. заминава за Сирия, където той се присъединява към ИД. През януари 2015 г. белгийската полиция проверява квартира в града и е посрещната от въоръжена съпротива. В престрелката са убити двама от наемателите, като първоначално е съобщено, че Джадаун е убит в този сблъсък, но след това тази информация не е потвърдена.

Тогава полицията съобщи, премахването на белгийската терористична група, но в хода на разследването, последвало след терористичните атаки в Париж и Брюксел, стана ясно, че техните извършители са членове на една и съща организация, както и загиналите във Вервие екстремисти.

Името на Тарик Джадаун се появява многократно в хода на тези разследвания, като един от възложителите или кординатор на атаките.