"В България се учи какви планини точно, каква рекичка, а не - елементарни умения"
Секция: Коментари
08 Август 2017 08:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"В България се учи какви планини точно, каква рекичка, а не - елементарни умения"

/КРОСС/ Твърдението на премиера Бойко Борисов, че в момента не работят само тези, които не желаят, е частично вярно, но проблемът всъщност е значително по-дълбок. Това коментираха в студиото на „Тази сутрин" икономистите Мика Зайкова и Владимир Каролев.

„България има сериозен проблем по отношение на безработицата, той е структурен. Тези 195 000 безработни, отчетени през юни от „Евростат", няма да заемат 100-те хиляди работни места. По няколко причини - липса на квалификация, част от нашето общество е отучено да работи, тя е в криминалния контингент", подчерта тя и отбеляза, че именно хората в трудоспособна възраст са тези, които емигрират.

Каролев посочи, че много от хората остават без работа заради нежеланието си да се преместят в столицата или големите градове: „Откак свят светува, винаги това се е случвало - големите градове растат, малките градове и селата намаляват. Земеделието става все по-технологично".

И двамата бяха категорични, че има сериозен проблем с качеството на образованието у нас. Така и младежката безработица е над двойно на тази за цялото население - 13,9% с тенденция към повишения.

„Ние унищожихме професионалното образование", заяви Мика Зайкова, а Владимир Каролев отбеляза, че училищата произвеждат „всичколози": „В България в училище се учи какви планини точно, каква рекичка... а не се учат елементарни умения".

Той допълни, че „имаме две страти" - „супер кадърни момчета и момичета", които печелят олимпиади и такива, които завършват гимназия без да могат да пишат: „В XXI век да завършиш училище и да не можеш да ползваш английски език, да използваш компютър и да не можеш да умножаваш и делиш... тези хора не могат да искат високи заплати".

Според икономистите трябва да се дават средства за образование и квалификация, а не за субсидирана заетост.