Германия: Турция да покаже уважение към нас
Секция: СВЯТ
09 Август 2017 10:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Германия: Турция да покаже уважение към нас

/КРОСС/ Министърът на отбраната на ФРГ Урсусла фон дер Лайен разкритикува Турция за дистанцирането й от принципите на демокрацията и призова Анкара да покаже уважение към германците, пише изданието Der Spiegel.

Военният министър на Берлин увери, че наблюдава ситуацията в страната отблизо. Турция е изправена пред сериозни проблеми по границата с разтърсваната от война Сирия, но това не е причина „върховенството на закона да се хвърли зад борда, да бъде ограничена свободата на изразяване и да бъдат вкарвани в затвора германски граждани без правно основание", категорична бе Урсула фон дер Лайен.

Германският християндемократ отбеляза, че правителството на Реджеп Тайип Ердоган отдалечава Турция все повече и повече от Европейския съюз. „Това е развитие в погрешната посока", коментира германският министър на отбраната.

Според Урсула фон дер Лайен Анкара усложнява отношенията с федералното правителство в Берлин, което е проявило огромна доза търпение. „Турция също трябва да покаже уважение към нас", подчерта министърът.

След седмици в очакване, във вторник Турция най-накрая разреши на германска делегация да посети военнослужещите на Бундесвера в натовската военновъздушна база в Коня. Визитата е насрочена за 8 септември.

Германският министър на отбраната приветства разрешението на Анкара.

„Добро решение е посещението на германски депутати да бъде осъществено под егидата на НАТО", заяви Урсула фон дер Лайен пред местни медии.