Тестват 3-годишните за бъдещи проблеми в училище
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Август 2017 12:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тестват 3-годишните за бъдещи проблеми в училище

/КРОСС/ Скрининг тест на децата на възраст между 3 и 3,6 години ще определя риска от възникване на обучителни затруднения. Това предвижда представеният за обсъждане Проект на наредба за приобщаващо образование, публикуван на сайта на Министерство на образованието и науката.

Предложенията ще могат да се изпращат до 8-ми септември. Мярката най-рано може да влезе от следващата учебна година. В момента се провежда обучение на всички 1500 специалисти в детските градини, които ще трябва да провеждат скрининга при децата. Методиката е разработена от БАН.

Предполага се, че това е най-ранната детска възраст, в които могат да бъдат установени дефицити. Предложената за обсъждане наредба предвижда намаляване на административната тежест и задължения на учителите, дава се по-голяма автономия на детските градини и училищата да организират дейностите си по приобщаващо образование.

Освен това се предвижда и подкрепа за децата с изявени дарби и таланти. МОН се ангажира с осигуряването на финанси за участието на талантливите деца в олимпиади. Мария Семерджиева, съветник на министъра обясни, че сега за група от 15 деца, за които се осигурява допълнително обучение директорите на годишна база попълват 480 документа, с промените на наредбата става възможно издаването на 45 документа на годишна база.

Директорите ще определят координатор за общата и допълнителната подкрепа за децата. Освен това се предвижда изграждането на кариерен център във всяка област. До сега в 42 училища в страната има кариерен център за консултиране на учениците. Предвижда се този пилотен проект да се разшири.