Мирела Демирева е първата българска финалистка на Световното
Секция: СПОРТ
11 Август 2017 08:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мирела Демирева е първата българска финалистка на Световното

/КРОСС/ Сребърната олимпийска медалистка Мирела Демирева стана първата българска атлетка, която се класира на финал на Световното първенство по лека атлетика, което се провежда в Лондон. Тя успя да скочи 1.92 м в скока на височина и така се нареди сред най-добрите 12 скачачки, които ще се борят за разпределение на медалите в тази дисциплина, предава Sportal.

Мирела направи успешни опити на 1.80, 1.85 и 1.90 сантимерта, а след това скочи 1.92 от втория опит.

Това е и най-доброто постижение на Демирева за настоящия сезон, след като до момента тя имаше скочени едва 1.90 м на турнира "Самарско знаме".

Световната шампионка от преди две години Мария Ласицкене, която в Лондон участва под неутрален флаг, се класира за финала без проблеми, след като се справи с 1.92 м от първи опит. Същото сториха Юлия Левченко (Украйна) и Камила Личвинко (Полша).

Останалите финалистки са американките Иника Макферсън и Вашти Кънингам, представителките на домакините Катарина Джонсън-Томпсън и Морган Лейк, европейската шампионка в зала от тази зима Айрине Палшите (Литва), чехкинята Михаела Хруба, олимпийската и европейска шампионка Рут Бейтия (Испания) и германката Мари-Лоурънс Юнгфлайш.

Всички състезателки преодоляха 1.92 м и след като останаха само 12 в сектора, не се наложи летвата да се вдига на квалификационната норма от 1.94 м.

Финалът е в събота в 21:05 час абългарско време.